Skip to main content

Polen runt 7 dgr

Image: Fotopolska

Polen i hjärtat av Europa

Krakow och Warszawa har genom århundradena utgjort hjärtpunkterna i Polen och är naturliga höjdpunkter på vår resa genom Polen. Polen detta fantastiska kulturland, fångat mellan öst och väst och ständigt drabbat av krig och förstörelse, har alltid rest sig som fågeln Fenix ur askan, starkare och vackrare än någonsin. Landets långa historia har varit både turbulent och blodig, men trots detta har den varit fylld av kulturella glansdagar och starka personligheter där Kopernikus och Chopin är tydliga exempel.

Fritextsökning

Dagsprogram

Dag 1, lördag: Påstigningsorten – Szczecin

Vår resa går över Öresundsbron till Danmark och vidare med färja Gedser – Rostock till Tyskland. I Tyskland åker vi genom Mecklenburg-Vorpommern, den mest glesbefolkade tyska delstaten belägen i det nordöstra hörnet, bort mot den polska gränsen. När vi passerat gränsen har vi inte långt kvar till Szczecin som vi når på kvällen. Här övernattar vi och vår dag avrundas med middag på hotellet.

Dag 2, söndag: Szczecin – Warszawa

Vår dag startar med frukost på hotellet. Därefter tar vi plats i vår fina buss för att färdas genom den polska landsbygden. Vi kommer på vår resa bland annat förbi Torun, staden som är mest bekant för att vara Kopernikus födelsestad. Kopernikus, denna renässansmänniska som framförallt blivit ihågkommen som astronom, var först med att konstatera att det var jorden som roterade runt solen. Vi är framme vid Torun vid lunchtid och under eftermiddagen går vår resa vidare i riktning mot Warszawa. På kvällen är vi framme i Warszawa och vid vårt hotell. Vår dag avslutas med gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Warszawa

På hotellet serveras vi frukost. Det har nu blivit dags att lära känna Polens huvudstad Warszawa lite bättre. Staden har varit huvudstad alltsedan 1590-talet. Det var vår svenske kung Sigismund som flyttade huvudstaden från Krakow till Warszawa. Sigismund var under en period kung över både Sverige och Polen. Kontakterna med Sverige har satt spår i den polska historien som märks än idag. Miljonstaden Warszawa är idag Polens största stad. Det är en stad som delas i två delar av floden Wisla. Dagens Warszawa är en modern stad som till stora delar byggts upp efter andra världskrigets slut. Vi gör under förmiddagen en guidad stadsrundtur och får veta mer om den nya gamla stan som Warzsawaborna själva säger lite skämtsamt om Stare Miasto, om stadens paradgata Nowy Swiat, om judiska ghettot och mycket, mycket mer. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg innan vi på kvällen samlas för att äta middag tillsammans på hotellet.

Dag 4: Warszawa – Krakow

Stärkta av hotellets frukost lämnar vi Warszawa för att åka söderut mot Polens tidigare huvudstad Krakow. På vår väg kommer vi till en plats som för alltid skrivit in sig i historieböckerna, Auschwitz-Birkenau.  Auschwitz-Birkenau är en av Polens mest kända, men också mörkaste platser. Det var här som nazisterna anlade ett arbets- och utrotningsläger i samband med andra världskriget. Vi gör ett besök och får veta mer om platsens tragiska historia och alla de offer som platsen krävde. Efter vårt besök tar vi oss vidare till Krakow. På kvällen är vi framme i Krakow och vid vårt hotell. Dagen avrundas med gemensam middag på hotellet.

Dag 5: Krakow

Vår dag startar med frukost på hotellet. Krakow är Polens kulturella centrum och var också tidigare huvudstad i Polen. Krakow är en vacker och charmig stad som har en av de bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Europa. Här har tidens tand satt sina spår vilket är en del av charmen. Marknadstorget, Mariakyrkan och slottet är några av stadens stora sevärdheter, men annars är staden själv den största behållningen med sina vindlande gamla gränder och skavda utsirade husfasader. Under dagen tar vår reseledare oss med på en rundtur i stan så att vi får lära känna staden på bästa sätt. På eftermiddagen och kvällen får vi tid att göra egna upptäckter i Krakow.

Dag 6: Krakow – Berlin

Efter frukost på hotellet tar vi plats i vår buss för att åka vidare. Vår resa går bort mot den tyska gränsen med siktet inställt på den tyska huvudstaden Berlin. Innan vi checkar in på vårt hotell kommer vår reseledare och chaufför att hinna visa oss en glimt av Berlin. Vi övernattar i trakten av Berlin. På vårt övernattningshotell serveras vi också middag på kvällen.

Dag 7: Berlin – Avstigningsorten

Vi börjar vår dag med frukost på hotellet. Vår buss tar oss idag vidare norrut mot färjeläget i Rostock. Innan vi åker ombord på färjan stannar vi till i någon av gränshandelsbutikerna för att få en möjlighet till inköp. Färjan tar oss tillbaka till Danmark och med Öresundsbrons hjälp åker vi över till svensk mark. 

För vidare information om priser och avresetider kontakta oss på telefon 040-6433440 eller e-post: info@onholiday.se

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Resekalender
12/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
14/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
19/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
21/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
26/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-