Skip to main content

Normandie 8 dgr

Image: Atout France, CDT Calvados

Calvados, camembert  och cider spetsat med champagne

Normandie med sina mjuka böljande kullar, frodiga äppelodlingar och kritvita stränder förmedlar skönhet och stillhet till sina besökare och gör det än svårare att förstå områdets dramatiska och turbulenta historia. En historia som vi framförallt förknippar med andra världskrigets slutskede och den dramatiska landstigningen vid Dagen D. Vi gör en resa som innehåller inte bara dramatisk historia och vacker natur utan också både calvados, ost och champagne.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

Dag 1: Påstigningsorten – Bremen

Vi stiger ombord på vår fina buss och åker söderut mot den danska gränsen. Med brons hjälp tar vi oss över Öresund och därefter har vi ett par timmars resa genom Danmark till fäjeläget i Rödby. Härifrån tar vi färjan över till Tyskland och Puttgarden. Vår resa fortsätter förbi marsipanstaden Lübeck och hamnstaden Hamburg till Bremen. Detta, precis som Hamburg, är både en hamnstad och hansestad och här i trakterna övernattar vi. Vi avrundar dagen med gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Bremen – Liege och besök i Maastricht

Efter frukost är det dags att åka vidare. Idag åker vi till en början vidare genom Tyskland och närmar oss ganska snabbt ett av Europas mest tätbefolkande områden, Ruhrområdet. Vår resa kommer sedan att befinna sig i gränstrakter när vi balanserar på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna. Gränstrakter är något som i allra högsta grad kännetecknar staden Maastricht också. Staden som har fått sin speciella plats i historieböckerna i samband med tecknandet av Maastricht avtalet. Maastricht i sig själv är en väldigt charmig stad som vi passar på att stanna till vid för att bekanta oss lite närmare med. Från Maastricht har vi sedan bara en knapp timmes resa till Liege. Liege som också det är en stad med en lång historia och som är huvudstad i Vallonien. Här väntar vårt övernattningshotell och vår dag avslutas med middag på hotellet.

 

Dag 3: Liege – Caen och calvados och ost

Vår dag börjar med frukost på hotellet och därefter fortsätter vår resa med att vi styr kosan mot den franska gränsen. På vår väg till Normandie passerar vi bland annat Peronne. Det var här i trakterna som första världskrigets skyttegravar grävdes och några av första värdskrigets mest namnkunniga slag ägde rum. Det dröjer inte länge innan vi rullar in i Normandie och vi ska börja med att bekanta oss med lite av det som har blivit Normandies signum calvados och ost. Vi besöker Distillerie Busnel och får både provsmaka och veta mer. På kvällen är vi framme i Caen som är huvudort i departementet Calvados. Det är här som vi bor under vår vistelse i Normandie. Denna vår första kväll i Caen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Caen och landstigningskusten

Vi startar dagen med frukost på hotellet. Idag står en intressant och fullmatad heldagsutflykt på programmet. För många förknippas Normandie med den landstigningsoperation som genomfördes här under andra världskrigets slutskede och som kom att leda fram till att Hitler och hans tredje rike besegrades. Vi besöker under dagen Pointe du Hoc, klippan som är känd för den attack som den utsattes för i samband med landstigningen. Från klippan har vi en bra utsikt över de stränder vars namn blivit världsbekanta i samband med händelserna i juni 1944. En av de mest kända stränderna är den som kom att bära namnet Omaha Beach och denna besöker vi också under dagen. Det blir också besök i Arromanche. Här finns ett museum som skildrar händelserna bland annat med hjälp av en film. På dagens program står också ett stopp vid Colleville och den amerikanska krigskyrkogården. På kvällen är vi tillbaka i Caen och har möjlighet att titta lite närmare på denna stad som också var skådeplatsen för ett större slag mellan allierade och tyska trupper i samband med landstigningen.

Dag 5: Caen med utflykt till Le Mont Saint Michel

Efter frukost står nya upptäckter på programmet. Normandie är ett område som har massor att bjuda på och som har en lång och rik historia. Vi börjar dagen med att åka till Bayeaux. Detta är en plats som för alltid förknippas med Bayeauxtapeten som är en av världens mest berömda textilier från medeltiden. Den ca 70 m långa tapeten skildrar bland annat slaget vid Hasting 1066 och normandernas erövring av England och är helt unik i sitt slag. Idag förvaras den på ett museum i Bayeaux och vi gör så klart ett besök här innan vi fortsätter till en av Frankrikes största sevärdheter, Le Mont Saint Michel. Det slottsliknande klostret beläget på sin klippa i havet utgör en enastående vy och lockar varje år miljontals besökare. Klostrets äldsta delar går tillbaka till 700-talet och är en upplevelse att besöka. På kvällen är vi åter i Caen som också är en stad med ett långt förflutet och bland annat är det intressant att veta att Vilhelm Erövraren bland annat lät uppföra två av stadens kyrkor.

Dag 6: Caen - Reims och champagne

Vi tar plats i bussen efter frukost. Idag kommer vi att lämna Normandie och calvadosens land och istället ha siktet inställt på Reim. På vår väg passerar vi bland annat Rouen, staden där Jeanne d’Arce brändes på bål på 1400-talet och  som för konstkännare är impressionismens huvudstad. Reims vårdtecken har stadens imponerande katedral kommit att bli. Annars är det framförallt champagne som vi förknippar med Reims. När vi på eftermiddagen är framme i staden kommer vi att börja vårt besök med att besöka Mumm, en av de välkända champagnetillverkarna. Vi är med om en rundvisning och får så klart också provsmaka ett glas. I Reims kommer vi att övernatta. Vår dag avrundas med en gemensam middag på hotellet.

Dag 7: Reims – Bremen

Dagen börjar med frukost på hotellet. Idag kommer vi att ta oss tillbaka till Tyskland. Vår resa kommer att passera utanför Köln och Münster innan vi på kvällen är framme vid Bremen där vi kommer att övernatta. Det blir gemensam middag på hotellet på kvällen. 

Dag 8: Bremen - Avstigningsorten

Stärkta av hotellets frukost tar vi plats i bussen för att åka vidare norrut. Dagens resa börjar med siktet intsällt på färjeläget i Puttgarden. Innan vi åker ombord på färjan passar vi på att stanna till i någon av gränshandelsbutikerna så att vi får en chans att handla. Färjan tar oss över till dansk mark och genom Danmark har vi ett par timmars resa till Öresundsbron med vars hjälp vi tar oss över till svensk mark. 

För vidare information om priser och avresetider kontakta oss på telefon 040-6433440 eller e-post: info@onholiday.se

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Resekalender
12/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
14/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
19/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
21/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
26/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-