Skip to main content

Endagsresa Svarta Bergen och Ikea

​Svarta Bergen och IKEA nostalgi

​Vi gör en dagstur till Svarta Bergen, det välkända stenbrottet i Hägghult, varifrån den världkskända svarta diabasen kommer. Diabaen har kommit att få många skiftande användningsområden både industriellt och inom konsten. Under dagen åker vi också till Älmhult och Ingvar Kamprads IKEA. Det gamla IKEA varuhuset har nu omvandlats till ett museum som berättar möbeljättens historia.

Fritextsökning

Program

Vår dag börjar med att vi åker till de norra delarna av Skåne. Här i de göingska skogarna, i trakten av Lönsboda, ligger stenbrottet i Hägghult och Svarta Bergen. Vi börjar vårt besök i denna fantastiska miljö med att stärka oss med lite förmiddagskaffe. Därefter gör vi en rundvandring under vilken vi får veta mer om platsens intressanta historia och spännande konstverk.

Vi fortsätter med att åka till Älmhult som är huvudsäte för ett av Sveriges största varumärke. 1958 öppnade IKEA varuhuset i Älmhult  och när detta 2012 flyttade till nya lokaler omvandlades det gamla varuhuset till ett museum som berättar möbelvaruhusets historia. Museet är det enda i sitt slag i världen. Här finns fyra våningar föremål och produkter från Ikeas historia, alltifrån grundandet 1943 och framåt. Under vårt besök äter vi också lunch och sedan blir det så klart tid att shoppa i affären i museet som säljer båda nya varor och vintage.

Efter besöket styr vi kosan hemåt igen. På vägen passar vi på att stanna till och dricka en kopp eftermiddagskaffe. På kvällen är vi hemma efter en upplevelserik dag.

Resekalender
12/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
14/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
19/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
21/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
26/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-