Skip to main content

Endagsresa Samsö

Image: VisitDenmark/Nicolai Perjesi

Vi smakar på Samsö

Vi tar båten från Själland till Samsö, ön i Kattegatt som vi ska stifta närmare bekantskap med. Under dagen gör vi en rundtur både på nord- och sydön och får då veta mer om öns historia, kultur och natur. Det blir även möjlighet att smaka både öl och vin från ön och under lunchen, som vi normalt intar på Restaurang Perlen i Saelvig, får vi ett bra exempel på att ön gärna satsar på lokalproducerat.

Fritextsökning

Program

Det är tidig morgon när vi lämnar Skåne för att åka över till Danmark och Själland. Vi tar oss till Kalundborg och härifrån tar vi färjan över till Samsö och Ballen. Ombord på färjan får vi en kopp morgonkaffe och en smörgås. Överfarten tar knappa en och en halv timme och framme på Samsö börjar vi med att göra en rundtur på Sydön. Här passerar vi bland annat godset Brattingsborg och Örby där lantarbetarna höll till i gamla tider. Vi kommer också att besöka Samsö Syltfabrik och här har vi inte grunden bara till sylt utan också till snapsen Hal Eller. Permelille är öns högst belägna stad och här besöker vi 1800-tals gåden Svanegården som idag inrymmer Samsö Gårdsbutik. Vid vårt besök får vi veta mer om gården, dess verksamhet och historia. Bland annat har gården blivit känd för sina ullprodukter. Samsös lokala bryggeri framställer öns öl som det blir en liten provsmakning av. Vi fortsätter vidare genom Tranebjerg och ser bland annat Tranebjerg kyrka som är en av Danmarks största landsbygdskyrkor och vars främsta kännetecken är det kraftigt lutande medeltida tornet. I Saelvig väntar Restaurant Pärlan med en fin lunch som sätter produkter från Samsö i fokus.

Efter lunchen tar vi plats i bussen för att göra en rundtur på Nordön. Här åker vi igenom flera av öns 22 idylliska byar. Vi kommer också till Kanhave kanal, Stauns fjord och det vackra klocktornet i Nordby. Efter rundturren på Nordön kör bussen till hamnstaden Ballen. Här besöker vi den gamla butiken "Smagen av öen". Butiken finns i en av landets äldsta köpmansgårdar från mitten av 1800-talet. Här bjuds vi in till vinprovning av vin från Samsö Vinsyndikat. Det har sedan blivit dags att åka ombord på färjan igen för att åka tillbaka till Själland. Vår buss tar oss tillbaka till svensk mark och på kvällen är vi hemma igen efter en upplevelserik dag.

För information om priser och avresetider kontakta oss på telefon 040-6433440 eller e-post: info@onholiday.se
Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
Resekalender
12/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
14/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
19/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
21/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-
26/7Gekås Ullared Kungälv/Göteborgfrån 175:-